1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bernard Leclerc Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary

Bernard Leclerc, is the current Ambassador of the Central African Republic in Eastern-Europe. Mr. Bernard Leclerc is an Extraordinary and Plenipotentiary Ambassador in the Eastern-European region, for the Central African Republic. His Excellency have his headquarters in the capital city of Hungary, in Budapest.

» Lire la suite...

Located in the Middle of the African Continent, The Central African Republic

Centrafrique or the Central African Republic is a landlocked.The CAR covers a land area of about 240,000 square miles (623,000 km²), and has an estimated population of about 4.4 million as of 2008.The capital city of the Central African Republic is, Bangui.

» Lire la suite...

The Economy of the Central African Republic, Based on Agriculture and Ecotourism

Ecotourism and agriculture are the two major sectors of the economy.The agriculture of the CAR is dominated by the cultivation and sale of food crops such as cassava, peanuts, maize, sorghum, millet, sesame, and plantain.The annual real GDP growth rate is jst above 3%.

» Lire la suite...
Previous
Suivant

DERNIERE MINUTE: S.E M. L'Ambassadeur B. LECLERC se rendra de nouveau fin Septembre dans le PACIFIQUE SUD

Interjú, Ő Exelenciája, Bernard Leclerc Úrral

Interju, Ő Exelenciája, Bernard Leclerc ÚrralMájus 25-én, Ő Exelenciája, Bernard Leclerc, A Közép-afrikai Köztársaság meghatalmazott és rendkívüli nagykövete átadta megbízólevelét Mádl Ferencnek, a Magyar Köztársaság elnökének. Ez az első alkalom, hogy egy nagykövet képviseli A Közép-afrikai Köztársaságot Magyarországon. Bernárd Leclerc egyébként kettős állampolgársággal bír, Franciaországnak és a Közép-afrikai Köztársaságnak is teljes jogú polgára. Ezen két ok miatt döntöttünk úgy, hogy felkeressük az új frankofón nagykövetet.

Új Magyar Újság:-Elmondaná nekünk röviden, hogy mivel foglalkozott mielőtt kinevezték volna a Közép-afrikai Köztársaság Budapesti nagykövetévé ?

Bernard Leclerc:-Alsó-Normandiából a, Cherbourg mellett található Val-de-Saire-ből származom. Képzettségem szerint jogász vagyok, és mint a caen-i egyetem európai szaktanácsadója kerültem Afrikába, pontosabban Közép-Afrikába, ahol adó és vámjogot tanítottam. Előbb az oktatási miniszter, Alber Mberio tanácsadója lettem, ő mutatott be a köztársasági elnök úrnak, Ange Félix Patassénak. Nem sokkal ezután a köztársasági elnök nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácsadójává neveztek ki, ideértve a gazdaság és a diplomácia területét is. Az új köztársasági elnök, François Bozizé tábornok Ange Félix Patassé távozása után arra kért, hogy legyek a tanácsadója. Elfogadtam a felkérést, és 2004 szeptemberében a köztársasági elnökségnek felelős utazó nagykövet lettem.

Új Magyar Újság:-Mi volt a feladata Banguiban ?

Bernard Leclerc:-A nemzetközi kapcsolatok felelőse voltam. Én szerveztem meg például a franciaországi Vöröskereszt elnökének, a Jacques Chirac-hoz közel álló Marc Gentilini professzornak a Közép-Afrikában tett hivatalos látogatását. Gentilini urat nagy örömmel fogadták a helyi lakosok, látogatása igazi diplomáciai sikernek számított. Hazatérte után közbenjárt Jacques Chirac-nál annak érdekében, hogy Franciaország segítséget nyújtson a Közép-afrikai Köztársaságnak. Magyarországra első alkalommal személyes okokból utaztam. Azt mondhatom, hogy első alkalommal beleszerettem az önök országába, többször meséltem róla Közép-Afrikában, így például az egyik barátomnak, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminiszterének, Charles Wenezoui-nak, aki Párizsban, a politikatanulmányok területén folytatta tanulmányait és szerzett diplomát. Tavaly nyáron azzal keresett meg, hogy lennék-e a Közép-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete. Habozás nélkül elfogadtam a felkérést.

Új Magyar Újság:-Francia származására való tekintettel kérdezem, hogy kinevezése összhangban volt-e a közép-afrikai alkotmánnyal ?

Bernard Leclerc:-Természetesen! A külügyminiszter úr ajánlott erre a posztra a köztársaság elnökénél, aki készséggel elfogadta a javaslatot.

Új Magyar Újság:-Milyen elképzelései vannak a bilaterális kapcsolatok fejlesztésének tekintetében ?

Bernard Leclerc:-Arra törekszem, hogy minél előbb kialakításra kerüljön egy nemzetközi és tudományos együttműködés, melynek keretében közép-afrikai diákok jöhetnek Magyarországra, hogy az itteni kiváló felsőoktatási intézményekben, elsősorban természettudományi és mezőgazdasági egyetemeken folytassanak tanulmányokat. Elmondhatom, hogy diákjaink nagy érdeklődést mutatnak a magyarországi lehetőséget iránt. Segíteni kell a középiskolák és rajtuk keresztül a helyi közösségek közötti cserekapcsolatok kialakítását. Ami a gazdaságot illeti, javítani kell a kereskedelmi kapcsolatokat. Közép-Afrika kincsei közül elsősorban az olajat, a drágakövet, valamint a több mint 240 féle fafajtát említeném, az ébentől a paliszanderfán át a mahagónifáig. A jelentős kávé és gyapottermesztésről sem szabad elfeledkeznünk. Biztos vagyok benne, hogy Közép-Afrika turisztikai látnivalói elkápráztatják majd a Magyarországról érkezőket: változatos állatvilág, trópusi erdők és síkságok, sajátos hangulatú falvak, egyedülálló természeti jelenségek - példaként a Boaliban található vízesést említeném - felejthetetlen szafarik és nem útólsó sorban vendégszerető helyiek várják a turistákat.

Új Magyar Újság:-Milyen érzések töltik el most, röviddel a megbízólevele átadása után ?

Bernard Leclerc:-Büszke és lelkes vagyok egyszerre. Amint azt ön is tudja, a megbízólevél átadása egy nagyon szép, a protokoll szabályai szerint zajló ünnepélyes ceremónia. Nagy örömmel tölt el, hogy számos közép-afrikai és franciaországi barátom is jelen lehetett, így például Jean-Claude Dongopandji, valamint néhány normandiai ismerősöm is. Megismertetni velük Magyarországot számomra ugyanazt jelenti, mint megismertetni Közép-Afrikát a magyar barátainkkal.

(Forrás - Új Magyar Újság)

Share